Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΊΝΔΥΝΟΣ

 ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΊΝΔΥΝΟΣ


Ο θεωρητικός καρδιαγγειακός κίνδυνος εκφράζει την πιθανότητα να εμφανίσουμε καρδιαγγειακή επιπλοκή (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια κα) σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνήθως στην επόμενη 10ετία.
Η αρτηριακή πίεση είναι κύρια συνιστώσα του καρδιαγγειακού κινδύνου. Επίσης συμμετέχουν οι διαταραχές των λιπιδίων (αυξημένη χοληστερίνη, χαμηλή καλή χοληστερίνη), το κάπνισμα, το σάκχαρο, η κοιλιακή παχυσαρκία κα.
Η σημασία του υπολογισμού του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι σημαντική. Δίνει τη δυνατότητα μιας σφαιρικής προσέγγισης της υγείας μας και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση ενός μόνο παράγοντα κινδύνου.
Υπάρχουν νεότερα δεδομένα, ότι το σάκχαρο έχει σημασία και για τιμές 100- 125 mg/dl, που είναι τιμές φυσιολογικές, δηλαδή δεν χαρακτηρίζουν ένα άτομο σαν διαβητικό. Οι τιμές αυτές θέλουν προσοχή και προσπάθεια μείωσης με δίαιτα και άσκηση.

Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι εύκολο να υπολογιστεί σε συνεργασία με το γιατρό και να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν καλύτερα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 10/11/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου