Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΚΕΨΕΙΣ ... ΑΛΛΑΓΗ – ΣΤΟΧΟΣ - Η δίκαιη διακυβέρνηση

ΑΛΛΑΓΗ – ΣΤΟΧΟΣ

Η δίκαιη διακυβέρνηση

Εδώ πρέπει να δώσουμε τον ορισμό του δικαίου.
Και γιατί χρειάζεται θα με ρωτήσετε; Και απαντώ. Αν δεν χρειαζόταν, δεν θα υπήρχαν διάφοροι προσδιορισμοί του.
Το δίκαιο του ισχυρότερου. Το δίκαιο του λαού. Το δίκαιο των οργανωμένων. Το εθιμικό δίκαιο και ένα σωρό άλλοι προσδιορισμοί.
Για μένα δίκαιο είναι να μην υπάρχουν φτωχοί και η περαιτέρω διαστρωμάτωση της κοινωνίας να είναι ανάλογα, με τις ικανότητες του καθενός. Με βάση αυτή την αρχή, πρέπει να δούμε και όλα τα ειδικά δίκαια, που είναι αντικείμενο της νομικής επιστήμης και για τα οποία θα αναφερθώ αργότερα.
Αν θέλετε δίκιο, δεν είναι η γνώμη των πολλών. Όχι δεν είμαι εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά η γνώμη των πολλών επηρεάζεται από πολλούς προσωπικούς παράγοντες και κυρίως από την άγνοια πολλές φορές του αντικειμένου για το οποίο καλούνται να έχουν άποψη, με αποτέλεσμα να καθοδηγούνται από τους δημαγωγούς.
Πρόταση. Με δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να καταγράφονται τα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτά να επεξεργάζονται από ειδικούς και οι προτάσεις τους, με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, να ψηφίζονται, από τους πολίτες.
Φέξε μου και γλίστρησα θα μου πείτε! Αυτό που περιγράφεις είναι ανέφικτο. Έστω και με την βοήθεια υπολογιστών, θα οδηγούσε σε ενασχόληση όλων με την διακυβέρνηση και δεν θα υπήρχε χρόνος για παραγωγική δουλειά.
Μια εναλλακτική πρόταση, ο κάθε πολίτης ανά τακτά χρονικά διαστήματα να υποβάλλει υποχρεωτικά, έγραφες τις σκέψεις του.
Αλλά πέρα από τους νεωτερισμούς, το ήδη υπάρχον σύστημα, μήπως θα μπορούσε, να εξυπηρετήσει την δίκαιη διακυβέρνηση; Μήπως όλοι οι βουλευτές να υποχρεούνται να δημοσιεύουν ανά 3μηνο ή 6μηνο την πολιτική τους δραστηριότητα; Και στους ίδιους χρόνους τα κόμματα να μας ενημερώνουν επιγραμματικά;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 07/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου