ΑΛΛΑΓΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Για να προκύψει ένα πρόβλημα, πρέπει να τροποποιηθούν κάποιες παράμετροι. Για να επιλύσεις, επομένως ένα πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζεις ιστορικά, το πώς προέκυψε το πρόβλημα.
Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ο ΟΛΠ. Δεν ξέρω όλα τα στοιχεία, γι αυτό η ανάλυση μου, θα στηρίζεται σε υποθέσεις.
Απ ότι ξέρω, ο ΟΛΠ ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση. Για να αποφασίσεις να πουλήσεις μια κερδοφόρα επιχείρηση, πρέπει να εξυπηρετεί ένα γενικότερο σχεδιασμό, π χ αποκρατικοποιήσεις. ( Δεν θέλω να αναφερθώ στα όποια οφέλη μπορεί να προκύψουν από την διαπραγμάτευση κάτω από το τραπέζι). Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Βέβαια, όταν μια επιχείρηση περνάει από τον Δημόσιο (ευρύ ή όχι) στον Ιδιωτικό τομέα, αλλάζουν οι συνθήκες του παιχνιδιού.
Αν με ρωτήσετε, με ποιανού το μέρος είμαι; Θα σας πω απερίφραστα, υπέρ των εργαζομένων. Αλλά όχι υπέρ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τη θέση τους, για επί πλέον χρηματικά οφέλη κάτω από το τραπέζι. Από την άλλη μεριά, ξέροντας την απληστία του κεφαλαίου, πιστεύω, ότι η ιδιωτικοποίηση είναι η απαρχή για προβλήματα στους εργαζόμενους.
Πρόταση. Επειδή πιστεύω στην συμμετοχική διαδικασία, προτείνω τη συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη της επιχείρησης, π χ το 50 % των καθαρών κερδών, να δίνονται στο προσωπικό, με τη μορφή bonus και το υπόλοιπο 50% να πηγαίνει στην επιχείρηση. Άρα όχι αυξήσεις, αλλά συμμετοχή στα κέρδη, αλλά και τη χασούρα.
Κι αν δεν υπάρχει κέρδος;
Τότε το πιο απλό είναι να πεις, κλείνει η επιχείρηση. Αν όμως η επιχείρηση, είναι κοινής ωφέλειας, τότε; Τότε αναλαμβάνει το κοινωνικό σύνολο να τη στηρίξει. Αλλά αυτό είναι θέμα, μιας άλλης ανάλυσης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 15/10/2009